Welke duif komt het meest voor in Nederland
Duiven
Vogel-blog redactie
Duiven
10/02/2023
1 min

Welke duif komt het meest voor in Nederland?

10/02/2023
1 min

In Nederland zijn verschillende soorten duiven te vinden, maar één soort steekt er met kop en schouders bovenuit als het gaat om de meest voorkomende duif: de houtduif (Columba palumbus). In dit artikel zullen we meer te weten komen over deze prachtige vogel, zijn kenmerken, gedrag en waar je ze kunt vinden.

Kenmerken van de Houtduif

De houtduif is een middelgrote vogel met een lengte van ongeveer 40 tot 45 centimeter. Ze hebben een opvallende witte vlek op hun hals en een lichte grijze tot blauwgrijze kleur op hun rug. De borst is lichtroze van kleur, en ze hebben opvallende witte vleugelstrepen. De ogen zijn helderrood, en de poten zijn rozeachtig. Houtduiven hebben een kenmerkende "koerende" roep die vaak wordt geassocieerd met het platteland.

Gedrag en Habitat

Houtduiven zijn standvogels, wat betekent dat ze het hele jaar door in Nederland blijven. Ze zijn vaak te vinden in bossen, parken, tuinen en zelfs in stedelijke gebieden. Deze duiven zijn omnivoren en voeden zich met zaden, granen, knoppen, bladeren en kleine insecten. Ze broeden meestal in bomen en kunnen in één jaar meerdere broedsels hebben.

Herkennen van de Houtduif

Houtduiven zijn over het algemeen gemakkelijk te herkennen aan hun kenmerkende uiterlijk, vooral de witte vlek op hun hals en de witte vleugelstrepen. Ze hebben ook een opvallige manier van vliegen met luide klappen van hun vleugels. Tijdens de vlucht zijn hun vleugels meestal donkerder dan hun lichaam.

Conclusie: Welke duif komt het meest voor in Nederland?

De houtduif is ongetwijfeld de meest voorkomende duivensoort in Nederland. Met zijn kenmerkende uiterlijk en herkenbare roep is het een veelvoorkomende verschijning in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Door meer te weten te komen over deze prachtige vogel, kun je een beter begrip krijgen van de natuur om je heen.

alles over duiven in nederland

Categorieën