Wat eet een houtduif graag?
Houtduif
Vogel-blog redactie
Houtduif
10/02/2023
1 min

Wat eet een houtduif graag?

10/02/2023
1 min

Houtduiven zijn prachtige vogels die vaak in onze tuinen te vinden zijn. Maar wat eten ze eigenlijk graag? In dit artikel gaan we dieper in op het voedingspatroon van houtduiven en geven we tips over hoe je ze het beste kunt voederen.

Voedingspatroon van houtduiven

Houtduiven zijn over het algemeen alleseters, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Hun dieet varieert afhankelijk van het seizoen, maar hier zijn enkele voedingsmiddelen die ze graag eten:

  • Zaden en granen: Houtduiven zijn dol op zaden zoals zonnebloempitten, maïs en tarwe. Zorg ervoor dat je een vogelvoeder met deze zaden aanbiedt.
  • Fruit: In de zomermaanden zijn houtduiven gek op bessen, appels en peren. Leg wat vers fruit in je tuin om ze aan te trekken.
  • Insecten en larven: Tijdens het broedseizoen kunnen houtduiven insecten en larven aan hun dieet toevoegen. Overweeg om een insectenhotel in je tuin te plaatsen om deze voedselbronnen aan te bieden.
  • Noten: Noten zoals hazelnoten en eikels zijn ook favorieten van houtduiven. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en een goede bron van energie.

Houd er rekening mee dat houtduiven ook graag gebruikmaken van voederbakken, dus zorg ervoor dat je een geschikte voederplek in je tuin creëert.

Houtduiven voederen

Als je houtduiven in je tuin wilt voederen, zijn er enkele belangrijke tips om te volgen:

  1. Zorg voor een gevarieerd dieet: Bied een mix van zaden, granen, fruit en noten aan om aan hun diverse voedingsbehoeften te voldoen.
  2. Gebruik een voederbak: Plaats een voederbak op een veilige en rustige plek in je tuin waar de houtduiven gemakkelijk toegang hebben.
  3. Houd de voederplek schoon: Verwijder regelmatig oude voedselresten en maak de voederbak schoon om ziektes te voorkomen.
  4. Waterbron: Zorg voor een ondiepe waterbron in de buurt, zoals een vogelbad, zodat houtduiven hun dorst kunnen lessen.

Conclusie: Wat eet een houtduif graag?

Houtduiven zijn veelzijdige eters die genieten van een gevarieerd dieet. Door een verscheidenheid aan zaden, granen, fruit en noten aan te bieden, kun je deze prachtige vogels naar je tuin lokken en van hun aanwezigheid genieten. Vergeet niet om zorgvuldig met hun voederplek om te gaan en schoon te houden. Zo kun je een gastvrije omgeving creëren voor houtduiven en andere vogels.

Op zoek naar vogelvoer het komende najaar? Bekijk het aanbod op Bol.com

Bestel hier de beste Tuinvogelartikelen, zoals vogelvoer, nestkasten en verrekijkers

alles over de houtduif in nederland

Categorieën