buizerd zittend van achter
Buizerd
Vogel-blog redactie
Buizerd
08/15/2023
1 min

Hoe kun je een buizerd herkennen?

08/15/2023
1 min

De buizerd is een veelvoorkomende roofvogel in Nederland en België. Het herkennen van deze majestueuze vogel kan een waar genot zijn voor natuurliefhebbers. In dit artikel leer je de belangrijkste kenmerken en gedragingen waaraan je een buizerd kunt herkennen.

Kenmerken van de Buizerd

De buizerd heeft een spanwijdte van ongeveer 110 tot 130 centimeter en een lengte van 50 tot 60 centimeter. De volwassen buizerd heeft over het algemeen een bruine kleur met donkere strepen op de borst en vleugels. De staart is breed en heeft een opvallend lichte band aan het uiteinde.

Gedrag van de Buizerd

De buizerd staat bekend om zijn zweefvluchten op grote hoogte, waarbij hij gebruikmaakt van opwaartse luchtstromen. Tijdens het zweven spreidt hij zijn staart en vleugels wijd uit. Dit gedrag, in combinatie met zijn karakteristieke lichte band aan het staartuiteinde, maakt hem gemakkelijk te onderscheiden van andere roofvogels.

De buizerd voedt zich voornamelijk met kleine zoogdieren, zoals muizen en konijnen, maar ook met aas en andere prooien. Je kunt hem vaak zien zitten op een paal, hek of boomtak, speurend naar zijn volgende maaltijd.

Habitat en Verspreiding

De buizerd komt voor in diverse habitats, variërend van bossen en heidegebieden tot open velden en moerassen. Hij is wijdverspreid in Europa en delen van Azië. In Nederland en België kun je buizerds aantreffen in zowel landelijke als stedelijke gebieden.

Conclusie: zo herken je een Buizerd

De buizerd is een prachtige roofvogel die relatief gemakkelijk te herkennen is aan zijn spanwijdte, kleur en zweefgedrag. Neem de tijd om te genieten van zijn majestueuze aanwezigheid en bewonder zijn jachtvluchten in de lucht.

Vergeet niet om je camera mee te nemen tijdens je volgende natuurexcursie, want de kans is groot dat je een buizerd tegenkomt!

dit is een buizerd

Op zoek naar een verrekijker? Dit zijn betrouwbare aanbieders van goede verrekijkers:

Categorieën