Wat is het verschil tussen een buizerd en een havik?
Havik
Vogel-blog redactie
Havik
08/15/2023
1 min

Wat is het verschil tussen een buizerd en een havik?

08/15/2023
1 min

Als natuurliefhebber en vogelkenner kom je vaak prachtige roofvogels tegen in de lucht. Twee veelvoorkomende soorten die soms verward kunnen worden, zijn de buizerd en de havik. Hoewel ze enkele gelijkenissen vertonen, hebben ze ook opvallende verschillen.

Uiterlijke Kenmerken

De buizerd (Buteo buteo) en de havik (Accipiter gentilis) hebben enkele onderscheidende uiterlijke kenmerken.

  • Buizerd: Buizerds zijn over het algemeen groter en hebben een breder postuur. Ze hebben een donkerbruine kleur met een witte buik en witte vlekken op hun vleugels.
  • Havik: Haviken zijn kleiner en slanker dan buizerds. Ze hebben een blauwgrijze kleur op hun rug en zijn wit van onderen. Volwassen haviken hebben roodbruine horizontale strepen op hun borst.

Verrekijkers vergelijken

Gedrag en Voeding

Deze roofvogels vertonen ook verschillen in hun gedrag en voedingsgewoonten.

  • Buizerd: Buizerds zijn aaseters en voeden zich met kleine zoogdieren, aas en soms kleine vogels. Ze worden vaak zwevend in de lucht gezien op zoek naar prooi.
  • Havik: Haviken staan bekend als snelle jagers. Ze jagen op vogels en gebruiken hun wendbaarheid en snelheid om hun prooi te verrassen en te vangen. Ze zijn vaak te vinden in bosrijke gebieden.

Habitat

Wat betreft hun leefgebied hebben buizerds en haviken hun voorkeuren.

  • Buizerd: Buizerds komen voor in open landschappen, zoals velden, heidevelden en akkers. Ze bouwen hun nesten in bomen of op rotswanden.
  • Havik: Haviken geven de voorkeur aan bosrijke gebieden, waar ze beschutting kunnen vinden en gemakkelijker kunnen jagen op vogels in het dichte bladerdak.

het verschil tussen havik en buizerd

  dit is een buizerd

Conclusie: Wat is het verschil tussen een buizerd en een havik?

Hoewel buizerds en haviken op het eerste gezicht enkele overeenkomsten vertonen, zoals hun status als roofvogels, hebben ze duidelijke verschillen in uiterlijk, gedrag en habitat. Het begrijpen van deze verschillen kan helpen bij het identificeren van deze prachtige vogels in het wild.

Affiliate-linkjes op Vogel-blog

Zoals je ongetwijfeld is opgevallen gebruiken we affiliate links op onze site, wat betekent dat we een kleine commissie kunnen verdienen bij aankopen via deze links, zonder extra kosten voor jou. Deze bijdrage helpt ons om kwalitatieve vogelinformatie te blijven delen.


Verrekijkers vergelijken

Op zoek naar een verrekijker? Dit zijn betrouwbare aanbieders van goede verrekijkers:

Categorieën