Wie is groter havik of buizerd?
Havik
Vogel-blog redactie
Havik
08/15/2023
1 min

Wie is groter havik of buizerd?

08/15/2023
1 min

De havik en de buizerd zijn twee indrukwekkende roofvogels die vaak worden verward vanwege hun vergelijkbare verschijning en levensstijl. Maar als het gaat om grootte, zijn er subtiele verschillen die kunnen helpen om ze te onderscheiden.

Grootte en Kenmerken van de Havik

De havik, wetenschappelijk bekend als Accipiter gentilis, is een middelgrote roofvogel die behoort tot de familie Accipitridae. Volwassen haviken hebben een spanwijdte van ongeveer 60 tot 80 centimeter en wegen gemiddeld tussen de 500 en 1.000 gram.

Haviken hebben een compacte bouw met brede vleugels en een lange staart. Hun snelle en wendbare vluchtstijl stelt hen in staat om door dicht beboste gebieden te manoeuvreren tijdens de jacht op kleine vogels en zoogdieren.

Grootte en Kenmerken van de Buizerd

De buizerd, wetenschappelijk bekend als Buteo buteo, is ook een middelgrote roofvogel behorende tot de familie Accipitridae. Volwassen buizerds hebben een spanwijdte van ongeveer 110 tot 130 centimeter en wegen gemiddeld tussen de 600 en 1.500 gram.

Buizerds hebben bredere vleugels en een kortere staart in vergelijking met haviken. Ze staan bekend om hun zwevende vluchtstijl terwijl ze op zoek zijn naar prooien zoals knaagdieren en reptielen.


Bekijk hier de beste verrekijkers op Bol.com

Op zoek naar een nieuwe verrekijker? Of überhaupt op zoek naar een goede verrekijker? Bekijk hier het aanbod op Bol.com


Leefgebied en Verspreiding

Beide roofvogels zijn wijdverspreid en worden gevonden in diverse habitats, waaronder bossen, open landschappen en bergachtige gebieden. Haviken vertonen echter de voorkeur voor dichtere bossen waar ze zich kunnen verschuilen tijdens de jacht, terwijl buizerds zich comfortabel voelen in meer open omgevingen waar ze kunnen rondzweven op zoek naar prooien.

Conclusie: Wie is groter havik of buizerd?

Om de vraag te beantwoorden of de havik groter is dan de buizerd, kunnen we concluderen dat de buizerd over het algemeen groter is in termen van spanwijdte en gewicht. Hoewel beide roofvogels vergelijkbare kenmerken hebben en soms moeilijk te onderscheiden zijn in het veld, kunnen hun grootteverschillen helpen bij identificatie.

Op zoek naar een verrekijker? Dit zijn betrouwbare aanbieders van goede verrekijkers:

Categorieën