Wat is het verschil tussen een houtduif en een stadsduif
Duiven
Vogel-blog redactie
Duiven
10/02/2023
1 min

Wat is het verschil tussen een houtduif en een stadsduif?

10/02/2023
1 min

Wanneer je naar duiven kijkt, lijken ze op het eerste gezicht misschien allemaal op elkaar, maar er zijn zeker verschillen tussen soorten. In dit artikel zullen we de verschillen verkennen tussen twee veelvoorkomende duivensoorten in Nederland: de houtduif en de stadsduif.

1. Uiterlijk

De houtduif staat bekend om zijn grotere formaat in vergelijking met de stadsduif. Houtduiven hebben een subtiele paarsachtige tint op hun borst en nek, terwijl stadsduiven vaak grijzer zijn. Een ander opvallend verschil is de witte vlek op de nek van de houtduif, die stadsduiven niet hebben.

2. Gedrag

Houtduiven zijn meestal schuwer en minder sociaal dan stadsduiven. Ze verschuilen zich vaak in bomen en struiken en zijn meer te vinden in bosrijke gebieden. Stadsduiven daarentegen gedijen goed in stedelijke omgevingen en zijn gewend aan menselijke aanwezigheid. Ze kunnen vaak in grote groepen rond openbare plaatsen worden gezien.

3. Geluid

Als je goed luistert, kun je het verschil in geluid horen tussen deze twee soorten duiven. Houtduiven hebben een zacht en melancholisch koeren, terwijl stadsduiven een harder en meer repetitief geluid maken.

4. Voeding

Houtduiven voeden zich voornamelijk met zaden, granen en vruchten die ze in het wild vinden. Stadsduiven zijn echter opportunistischer en eten vaak menselijk voedsel dat ze op straat vinden, zoals broodkruimels.

5. Habitat

Zoals eerder vermeld, geven houtduiven de voorkeur aan bosrijke gebieden, terwijl stadsduiven zich goed aanpassen aan stedelijke omgevingen. Je zult stadsduiven vaak vinden op daken, pleinen en parken in de stad.

Conclusie: Wat is het verschil tussen een houtduif en een stadsduif?

Hoewel houtduiven en stadsduiven beide tot de familie van de duiven behoren, zijn er enkele opvallende verschillen in uiterlijk, gedrag, geluid, voeding en habitat. Het begrijpen van deze verschillen kan je helpen om deze vogels beter te herkennen en waarderen, waar je ook bent in Nederland.

alles over duiven in nederland

Categorieën