Wat voor soort duiven zijn er in nederland
Duiven
Vogel-blog redactie
Duiven
10/02/2023
1 min

Wat voor soort duiven zijn er in Nederland?

10/02/2023
1 min

Duiven zijn veel voorkomende vogels in Nederland en kunnen in verschillende soorten en maten worden gevonden. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende duivensoorten in Nederland bespreken, hun kenmerken, gedrag en hun habitat.

1. Houtduif (Columba palumbus)

De houtduif is een van de meest algemene duivensoorten in Nederland. Ze zijn herkenbaar aan hun grijsblauwe verenkleed en witte nekband. Houtduiven zijn vaak te vinden in bossen, parken en tuinen waar ze zich voeden met zaden en granen.

2. Stadsduif (Columba livia domestica)

Stadsduiven, ook wel bekend als postduiven, zijn wijdverspreid in stedelijke gebieden. Ze hebben meestal een grijze kleur en zijn aanpasbaar aan het leven in de stad. Deze duivensoorten voeden zich vaak met voedselresten en brood dat mensen achterlaten.

3. Turkse Tortel (Streptopelia decaocto)

De Turkse tortel is een kleinere duivensoort met een opvallend zwart-wit gestreept patroon op hun nek. Ze worden vaak gezien in stedelijke en landelijke gebieden en voeden zich met zaden en granen.

4. Holenduif (Columba oenas)

Holenduiven zijn kleiner dan houtduiven en hebben een kenmerkende witte vlek op hun nek. Ze geven de voorkeur aan beboste gebieden en broeden vaak in boomholtes. Hun dieet bestaat voornamelijk uit zaden en bessen.

5. Zomertortel (Streptopelia turtur)

De zomertortel is een kleinere duivensoort met een roze borst en een opvallend geluid. Ze zijn vooral te vinden in agrarische gebieden en voeden zich met zaden en granen.

Help duiven de winter door

Bestel hier de beste Tuinvogelartikelen, zoals vogelvoer, nestkasten en verrekijkers

Habitat en Gedrag

Duiven passen zich goed aan verschillende habitats aan, van stedelijke omgevingen tot plattelandsgebieden. Ze voeden zich meestal met zaden, granen en voedselresten. Duiven zijn bekend om hun koerende geluiden en vliegvaardigheden.

Duiven zijn een veel voorkomend gezicht in Nederland en worden vaak waargenomen in verschillende habitats. Het begrijpen van de meest voorkomende duivensoorten en hun kenmerken kan helpen bij het waarderen van de diversiteit van deze vogels in Nederland.

Op zoek naar een verrekijker? Dit zijn betrouwbare aanbieders van goede verrekijkers:

Categorieën