Wat eet de houtduif?
Houtduif
Vogel-blog redactie
Houtduif
10/04/2023
1 min

Wat eet de houtduif?

10/04/2023
1 min

De houtduif, ook wel bekend als de Columba palumbus, is een veelvoorkomende vogel in Nederlandse tuinen en parken. Maar wat eet deze vogel eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op het dieet van de houtduif en hoe je ze kunt aantrekken naar je tuin.

Voeding van de houtduif

De houtduif is een alleseter, en dat maakt zijn dieet vrij divers. Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsmiddelen die de houtduif in zijn dagelijkse voeding opneemt:

  • Zaden en granen: Houtduiven zijn dol op zaden en granen, zoals zonnebloempitten, maïs, en tarwe. Je kunt speciale voedermixen voor vogels aanbieden om ze naar je tuin te lokken.
  • Fruit: Ze eten graag verschillende soorten fruit, zoals appels, bessen en kersen. Zorg ervoor dat je fruit in je tuin hebt staan om ze aan te trekken.
  • Knoppen en scheuten: In het voorjaar voeden houtduiven zich graag met de knoppen en scheuten van bomen en struiken.
  • Insecten: Naast plantaardig voedsel eten houtduiven ook insecten, zoals rupsen en kevers. Dit is vooral belangrijk tijdens het broedseizoen wanneer ze jongen voeden.

Je kunt houtduiven in je tuin aantrekken door voederbakken met zaden en granen op te hangen, fruitbomen te planten en te zorgen voor een gevarieerd landschap met bomen en struiken.

Houtduiven in je tuin

Wil je graag houtduiven in je tuin verwelkomen? Hier zijn enkele tips:

  • Voederbakken: Plaats voederbakken met zaden en granen op verschillende hoogtes in je tuin. Houtduiven voelen zich veiliger op hoogtes.
  • Plant fruitbomen: Fruitbomen trekken niet alleen houtduiven aan, maar ook andere vogelsoorten.
  • Bied beschutting: Zorg voor dichte struiken en bomen waar de houtduiven kunnen schuilen en nestelen.
  • Waterbron: Zet een vogelbad neer, zodat ze kunnen drinken en badderen.

Met deze eenvoudige stappen kun je de houtduif verwelkomen in je tuin en genieten van hun aanwezigheid.

Conclusie: Wat eet de houtduif?

De houtduif is een veelzijdige vogel met een gevarieerd dieet, bestaande uit zaden, granen, fruit en insecten. Door de juiste voeding en omgeving te bieden, kun je houtduiven naar je tuin lokken en van hun aanwezigheid genieten.

Op zoek naar een nieuwe verrekijker om Houtduiven goed te kunnen bekijken?

Bekijk hier het aanbod van verrekijkers op Bol.com en bestel vandaag nog een nieuwe verrekijker, zodat je er op uit kan.

Wat eet een houtduif graag?

Categorieën