Hoeveel soorten duiven heb je
Duiven
Vogel-blog redactie
Duiven
10/02/2023
1 min

Hoeveel soorten duiven heb je in Nederland?

10/02/2023
1 min

De Nederlandse natuur herbergt een diverse populatie vogels, waaronder ook duiven. Duiven zijn een veelvoorkomende verschijning in steden, dorpen en het platteland van Nederland. Maar hoeveel verschillende soorten duiven zijn er eigenlijk in Nederland? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende duivensoorten die je in Nederland kunt tegenkomen.

1. Houtduif (Columba palumbus)

De houtduif is de meest voorkomende duivensoort in Nederland. Je herkent ze aan hun grijze verenkleed en opvallend witte nekband. Houtduiven zijn vaak te vinden in bossen, parken en tuinen waar ze zich voeden met zaden en granen.

2. Stadsduif (Columba livia)

De stadsduif, ook wel bekend als de stadsduif of stadsduif, voelt zich helemaal thuis in stedelijke omgevingen. Ze hebben een opvallend grijs verenkleed en zijn vaak te vinden op pleinen en in steden waar ze worden gevoerd door mensen.

3. Turkse tortel (Streptopelia decaocto)

De Turkse tortel is een kleine duivensoort met een kenmerkende zwart-witte halsring. Ze zijn vaak te horen voordat je ze ziet vanwege hun zachte koerende geluid. Turkse tortels komen voor in steden en dorpen.

4. Holenduif (Columba oenas)

De holenduif heeft een subtieler uiterlijk met een blauwgrijs verenkleed. Ze broeden vaak in boomholtes en nestelen zich ook graag in nestkasten. Deze duivensoort kun je in verschillende Nederlandse landschappen tegenkomen.

5. Zomertortel (Streptopelia turtur)

De zomertortel is een kleurrijke duivensoort met een subtiele, zachtgrijze verenkleur en een opvallende kenmerkende streep op de nek. Deze charmante vogels zijn vaak te vinden in landelijke gebieden, open velden en heidelandschappen, waar ze zich voeden met zaden, granen en wilde bessen. De zomertortel is een bijzondere verschijning in de Nederlandse natuur en wordt vaak geassocieerd met de warme zomermaanden.

Naast deze duivensoorten zijn er nog enkele zeldzamere soorten die sporadisch in Nederland kunnen worden waargenomen. Het observeren van duiven in de natuur kan een boeiende hobby zijn voor vogelliefhebbers.

Conclusie: Hoeveel soorten duiven heb je in Nederland?

Hoewel Nederland niet bekendstaat om een grote verscheidenheid aan duivensoorten, zijn er toch een aantal interessante duiven te vinden in verschillende habitats. Of je nu in de stad of op het platteland woont, er is altijd wel een duivensoort te bewonderen in de Nederlandse natuur.

alles over duiven in nederland

Categorieën