Waarom heb ik nog nooit een baby duif gezien?
Duiven
Vogel-blog redactie
Duiven
10/02/2023
1 min

Waarom heb ik nog nooit een baby duif gezien?

10/02/2023
1 min

Heb je je ooit afgevraagd waarom je zelden of nooit een baby duif ziet? Het lijkt misschien vreemd, vooral als je regelmatig duiven in de stad ziet. In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en onthullen we enkele interessante feiten over deze stadsbewoners.

Waar zijn de babyduiven?

De reden waarom je zelden babyduiven ziet, heeft te maken met het gedrag van duiven en hun levenscyclus. In tegenstelling tot veel andere vogels, verbergen duiven hun nesten goed. Ze bouwen hun nesten meestal op verborgen plaatsen, zoals richels op gebouwen, waar ze moeilijk te zien zijn vanaf de grond.

Bovendien brengen babyduiven hun eerste dagen na het uitkomen door in het nest, waar ze worden verzorgd door hun ouders. Ze zijn vaak niet in staat om hun nest te verlaten of te vliegen totdat ze volgroeid zijn, wat enkele weken kan duren. Dit betekent dat ze meestal buiten het zicht van mensen blijven totdat ze zelfstandig kunnen vliegen.

Het leven van een stadsduif

Stadsduiven, ook wel bekend als rotsduiven, hebben zich aangepast aan het stadsleven en maken gebruik van gebouwen en stadsstructuren om hun nesten te bouwen. Ze broeden het hele jaar door en kunnen meerdere nesten per jaar hebben. Dit betekent dat er altijd babyduiven zijn, zelfs als je ze niet ziet.

Als je echt babyduiven wilt zien, moet je geduld hebben en op zoek gaan naar plekken waar duiven hun nesten kunnen bouwen. Denk aan hooggelegen richels, dakranden en gebouwen met toegang tot beschutte plaatsen. Maar onthoud dat je voorzichtig moet zijn en hun nesten niet moet verstoren, omdat dit schadelijk kan zijn voor de duivenfamilies.

Interessante feiten over duiven

  • Stadsduiven zijn afstammelingen van wilde rotsduiven en hebben zich aangepast aan het stadsleven.
  • Duiven kunnen in steden over de hele wereld worden gevonden en gedijen goed in stedelijke omgevingen.
  • Duiven zijn monogaam en vormen vaak levenslange partnerschappen.
  • Het geluid dat duiven maken, staat bekend als koeren.

Duiven zijn fascinerende vogels die een belangrijk onderdeel uitmaken van ons stadslandschap. Hoewel babyduiven misschien niet vaak worden gezien, spelen ze een cruciale rol in het voortbestaan van deze soort. Het is belangrijk om hun leefomgeving te respecteren en te waarderen, zelfs als ze soms buiten het zicht blijven.

alles over duiven in nederland

Categorieën