Wat eet een kauw graag?
Kauw
Vogel-blog redactie
Kauw
08/20/2023
1 min

Wat eet een kauw graag?

08/20/2023
1 min

De kauw, ook wel bekend als Corvus monedula, is een slimme en nieuwsgierige vogel die veel voorkomt in Nederland. Deze sociale vogel staat bekend om zijn opvallende zwarte verenkleed en grijze nek. Maar wat eet een kauw graag?

Dieet van de kauw

De kauw is een omnivoor, wat betekent dat hij zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. Zijn dieet omvat een breed scala aan voedselbronnen, waardoor hij zich gemakkelijk aan verschillende omgevingen kan aanpassen.

Enkele favoriete voedselbronnen van de kauw zijn:

  • Fruit: Kauwen genieten van verschillende soorten fruit, zoals appels, bessen en druiven. Plaats wat stukjes fruit in je tuin om hun aandacht te trekken.
  • Insecten en larven: Deze vogels zijn geweldige insecteneters en voeden zich met kevers, wormen en andere kleine ongewervelde dieren.
  • Zaden en noten: Kauwen hebben krachtige snavels waarmee ze zaden en noten kunnen kraken. Voer ze zonnebloempitten, pinda's en ongezouten noten.
  • Tafelresten: Kauwen zijn opportunisten en zullen niet aarzelen om menselijk voedsel te eten. Let op dat je gezonde restjes aanbiedt, vermijd zout en suiker.

alles over de kauw in nederland

Hoe kauwen naar je tuin lokken?

Als je deze fascinerende vogels naar je tuin wilt lokken, zijn hier enkele tips:

  • Plaats voederbakken: Hang voederbakken op die geschikt zijn voor zaden, noten en fruit. Zorg voor variatie in het aanbod.
  • Creëer een veilige omgeving: Kauwen houden van veilige plekken. Zorg voor bomen en struiken waar ze kunnen schuilen.
  • Waterbron: Bied een ondiepe waterbron aan waar ze kunnen drinken en badderen.
  • Vermijd schadelijke stoffen: Gebruik geen pesticiden of chemicaliën in je tuin, want dit kan schadelijk zijn voor de kauwen.
  • Geduld: Het kan even duren voordat de kauwen je tuin ontdekken. Wees geduldig en blijf het voedsel aanbieden.

Conclusie: Wat eet een kauw graag?

De kauw is een veelzijdige eter die zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. Door een gevarieerd dieet aan te bieden en een vogelvriendelijke omgeving te creëren, kun je deze slimme vogels naar je tuin lokken. Geniet van het observeren van hun gedrag en sociale interacties terwijl ze genieten van het voedsel dat je aanbiedt.

Categorieën