Waarom naam Puttertje?
Putter
Vogel-blog redactie
Putter
10/02/2023
1 min

Waarom de naam Puttertje?

10/02/2023
1 min

Het Puttertje, ook wel bekend als de Distelvink, is een vogelsoort die in Nederland voorkomt. Maar waarom draagt deze vogel de naam "Puttertje"? In dit artikel duiken we dieper in op de oorsprong en betekenis van deze intrigerende vogelnaam.

De Oorsprong van de Naam

De naam "Puttertje" is afgeleid van het Nederlandse woord "putter", wat verwijst naar de handeling van putten of water halen. Deze vogels werden vroeger vaak gezien bij waterputten, waar ze zich tegoed deden aan zaden en insecten. De associatie met waterputten heeft geleid tot de naam "Puttertje".

Het Uiterlijk van het Puttertje

Het Puttertje staat bekend om zijn opvallende uiterlijk. Ze hebben een prachtige gele verenkleur op hun buik en een karakteristieke rode gezichtspatch rond hun ogen. De vleugels en staartveren zijn zwart met witte strepen, wat hen een uniek en herkenbaar uiterlijk geeft. Deze kleurenpracht heeft het Puttertje tot een geliefde verschijning gemaakt in de Nederlandse natuur.

De Rol in de Nederlandse Cultuur

Het Puttertje speelt ook een rol in de Nederlandse cultuur en kunst. Het beroemde schilderij "Het Puttertje" van Carel Fabritius uit de 17e eeuw toont een Puttertje in gevangenschap, en dit schilderij is een icoon van de Nederlandse schilderkunst geworden. Het schilderij toont het leven en de schoonheid van dit kleine vogeltje.

Conservering en Bescherming

Hoewel het Puttertje vroeger veel voorkwam in Nederland, is het aantal in het wild levende Puttertjes de afgelopen decennia afgenomen. Daarom staat deze vogelsoort onder bescherming, en er worden inspanningen geleverd om hun leefgebieden te behouden en te herstellen. Dit om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze prachtige vogels.

Conclusie: Waarom de naam Puttertje?

Het Puttertje is een vogelsoort met een rijke geschiedenis in Nederland. De naam "Puttertje" verwijst naar hun associatie met waterputten, en ze staan bekend om hun opvallende uiterlijk en rol in de Nederlandse cultuur. Het Puttertje is niet alleen een symbool van schoonheid in de natuur, maar ook in de kunst en cultuur van Nederland.

Hoe krijg ik putters in de tuin?

Categorieën