Waar komt de boomklever voor?
Boomklever - Alles over Boomklevers in Nederland
Vogel-blog redactie
Boomklever - Alles over Boomklevers in Nederland
08/16/2023
1 min

Waar komt de boomklever voor?

08/16/2023
1 min

De boomklever, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Sitta europaea, is een kleine tuinvogel soort die wijdverspreid is in Europa. Deze prachtige vogel staat bekend om zijn opvallende uiterlijk, gedrag en leefomgeving.

Leefomgeving van de boomklever

De boomklever is voornamelijk te vinden in loof- en gemengde bossen, parken, tuinen en andere beboste gebieden. Ze hebben een voorkeur voor gebieden met oude bomen, omdat deze bomen vaak holtes en spleten bieden die ideaal zijn als nestplaats. Deze vogels zijn adaptief en kunnen zich aanpassen aan verschillende omgevingen, maar hun aanwezigheid is het meest opvallend in gebieden met een overvloed aan bomen.

Kenmerken van de boomklever

De boomklever heeft een opvallend uiterlijk dat hem gemakkelijk herkenbaar maakt. Ze hebben een blauw-grijze bovenkant, een witte onderkant en een kenmerkende zwarte oogstreep. Wat de boomklever echt uniek maakt, is zijn vermogen om langs boomstammen op en neer te kruipen, dankzij zijn aangepaste snavel en poten.

Is een boomklever zeldzaam?

Gedrag en voeding

De boomklever is een actieve vogel die vaak in paren of kleine groepen jaagt. Ze voeden zich voornamelijk met insecten en larven die ze vinden in de schors van bomen. Hun aangepaste snavel stelt hen in staat om de schors af te pellen en kleine openingen te maken om bij hun prooi te komen. Naast insecten eten ze ook zaden en noten, en ze kunnen worden waargenomen terwijl ze voedsel verstoppen in spleten van de boomschors voor later gebruik.

Broedgedrag en voortplanting

Boomklevers nestelen zich in holtes van oude bomen, vaak gemaakt door spechten of natuurlijke spleten. Ze leggen meestal 5-7 eieren per broedsel en beide ouders nemen deel aan het broeden. De jongen worden na ongeveer 3 weken uitgebroed en blijven nog een paar weken in het nest voordat ze uitvliegen. Het is fascinerend om te zien hoe deze vogels zorgen voor hun nageslacht en hun nesten beschermen.

Conclusie: Waar komt de boomklever voor?

De boomklever is een charmante vogelsoort die voorkomt in een verscheidenheid aan beboste omgevingen in Europa. Zijn opvallende uiterlijk, gedrag en aanpassingsvermogen maken hem een interessant onderwerp voor zowel vogelliefhebbers als natuurbeschermers. Als je het geluk hebt om in een gebied te wonen waar boomklevers voorkomen, neem dan zeker de tijd om van hun aanwezigheid te genieten en meer te leren over deze prachtige vogels.

Categorieën