Wat is het verschil tussen een boomklever en boomkruiper?
Boomklever - Alles over Boomklevers in Nederland
Vogel-blog redactie
Boomklever - Alles over Boomklevers in Nederland
08/16/2023
1 min

Wat is het verschil tussen een boomklever en boomkruiper?

08/16/2023
1 min

De wereld van tuinvogels zit vol met fascinerende soorten, en twee van deze soorten die vaak verward worden zijn de boomklever en de boomkruiper. Hoewel ze beide kleine zangvogels zijn en hun namen op elkaar lijken, zijn er enkele opvallende verschillen die hen onderscheiden.

Boomklever

De boomklever (Sitta europaea) is een vogel die bekend staat om zijn opvallende blauwgrijze verenkleed en zijn gewoonte om langs boomstammen te klimmen. Een van de belangrijkste kenmerken van de boomklever is zijn mogelijkheid om opwaarts en zelfs ondersteboven langs bomen te bewegen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de speciale aanpassingen aan zijn poten en staartveren.

Boomklevers voeden zich voornamelijk met insecten, larven en spinnen, die ze vinden door de schors van bomen af te schilferen. Ze hebben ook een karakteristieke roep die lijkt op "sie-sie-sie". Deze vogels hebben een voorkeur voor gemengde bossen en parkachtige omgevingen.

Boomkruiper

De boomkruiper (Certhia brachydactyla) is een andere kleine vogel die vaak wordt verward met de boomklever. De boomkruiper heeft echter een bruine en witte schutkleur die hem helpt op te gaan in de boombast. In tegenstelling tot de boomklever beweegt de boomkruiper alleen omhoog langs boomstammen met behulp van zijn snavel en klauwen.

De voeding van de boomkruiper bestaat uit insecten en spinachtigen, die hij vindt in de spleten van boomschors. De roep van de boomkruiper klinkt als een zacht "sri-sri". Deze vogels geven de voorkeur aan bosrijke gebieden en kunnen vaak worden waargenomen terwijl ze spiraalsgewijs omhoog langs boomstammen bewegen.

verschil tussen boomkruiper en boomklever

Het verschil tussen een Boomklever en Boomkruiper?

Het grootste verschil tussen de boomklever en de boomkruiper ligt in hun bewegingspatroon langs bomen. Terwijl de boomklever zowel omhoog als ondersteboven kan bewegen, beweegt de boomkruiper alleen omhoog. Daarnaast heeft de boomklever een blauwgrijze kleur en de boomkruiper een bruine en witte schutkleur.

Hoewel deze twee vogelsoorten op het eerste gezicht op elkaar kunnen lijken, kunnen ze gemakkelijk worden onderscheiden door te letten op hun gedrag, kleur en voedingsgewoonten. Beide vogels dragen bij aan de biodiversiteit van onze bossen en voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan ons leven.

Categorieën