Waar maakt een pimpelmees zijn nest?
Pimpelmees
Vogel-blog redactie
Pimpelmees
08/16/2023
1 min

Waar maakt een pimpelmees zijn nest?

08/16/2023
1 min

De pimpelmees, een kleine en kleurrijke tuinvogel die veel voorkomt in tuinen en bossen, staat bekend om zijn vrolijke gezang en nieuwsgierige aard. Maar waar maakt deze charmante vogel eigenlijk zijn nest?

Nestelgewoonten van de Pimpelmees

De pimpelmees is een holenbroeder, wat betekent dat hij graag zijn nest bouwt in natuurlijke holtes of nestkastjes. In de natuur maakt de pimpelmees gebruik van oude boomholtes, spleten in rotsen en zelfs verlaten nesten van andere vogels.

Deze vogel staat echter ook bekend om zijn aanpassingsvermogen en is bereid om te nestelen in stedelijke omgevingen. Mensen hebben dit gedrag opgemerkt en hebben nestkastjes opgehangen om de pimpelmees een veilige plek te bieden om te nestelen.

Ideale Locaties voor Nestkastjes

Als je graag pimpelmezen in je tuin wilt verwelkomen en ze wilt helpen bij het vinden van een geschikte nestlocatie, zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  • Zorg voor een nestkastje met de juiste afmetingen: Een nestkastje met een invliegopening van ongeveer 25 mm in diameter is ideaal voor pimpelmezen.
  • Plaats het nestkastje op een rustige en beschutte plek: Hang het nestkastje op een plek waar de pimpelmezen minimale verstoring ervaren en beschut zijn tegen weer en wind.
  • Hang het nestkastje op de juiste hoogte: Een hoogte van ongeveer 2 tot 4 meter boven de grond is geschikt.
  • Zorg voor natuurlijke omgeving: Plaats het nestkastje in de buurt van bomen, struiken of groen, zodat de pimpelmezen gemakkelijk voedsel kunnen vinden.

Waar leeft de pimpelmees in de winter?

Broedseizoen en Gedrag

Het broedseizoen van de pimpelmees begint meestal in april en loopt door tot juli. Tijdens deze periode zal het vrouwtje eieren leggen, die ze alleen zal bebroeden. Het mannetje helpt echter wel bij het voeren van het vrouwtje en later ook de jongen.

De pimpelmees staat erom bekend dat hij een verscheidenheid aan materialen gebruikt om zijn nest te bouwen, waaronder veertjes, mos, bladeren en haren.

Conclusie: Waar maakt een pimpelmees zijn nest?

De pimpelmees is een slimme en aanpasbare vogel die zijn nest op diverse locaties kan bouwen. Of het nu in een natuurlijke holte, een nestkastje in een achtertuin of zelfs een verlaten bloempot is, deze kleine vogel weet overal een knus thuis te creëren voor zijn jongen.

Als je de pimpelmees een handje wilt helpen, overweeg dan het ophangen van nestkastjes op geschikte locaties. Zo draag je bij aan het behoud van deze prachtige vogelsoort.

Categorieën