Waar maakt de merel zijn nest?
Merel
Vogel-blog redactie
Merel
08/18/2023
1 min

Waar maakt de merel zijn nest?

08/18/2023
1 min

De merel, ook wel bekend als de Turdus merula, is een veelvoorkomende en geliefde tuinvogel in Nederland. Deze zangvogel staat bekend om zijn prachtige zang en opvallende zwarte verenkleed bij het mannetje, terwijl het vrouwtje een bruine kleur heeft.

De merel is een broedvogel en maakt zijn nest in verschillende soorten omgevingen. Deze nestelgewoonten zijn aangepast aan de natuurlijke omgeving en kunnen variëren afhankelijk van de beschikbare mogelijkheden.

Nestellocaties

Merels zijn erg flexibel als het gaat om het kiezen van een nestlocatie. Ze zijn vaak te vinden in tuinen, parken, bossen en zelfs stedelijke gebieden. Enkele veelvoorkomende locaties zijn:

  • In dichte struiken en heggen: Merels verkiezen vaak dichte begroeiing als beschutting voor hun nest. Dit biedt hen bescherming tegen roofdieren en verstoringen.
  • Tuinen en gazons: Merels bouwen hun nesten soms direct op de grond, goed verstopt onder struiken of zelfs in grasvelden.
  • Boomholtes: Hoewel ze meestal hun eigen nest bouwen, kunnen merels ook bestaande boomholtes of verlaten nesten van andere vogels gebruiken.

Nestconstructie

Het nest van een merel is vaak een kunstig bouwwerk gemaakt van takjes, bladeren, gras en modder. Het vrouwtje is verantwoordelijk voor het bouwen van het nest, terwijl het mannetje materialen aanlevert. Het nest heeft meestal een komvormige structuur die stevig wordt verankerd om te voorkomen dat het wegwaait tijdens harde wind.

Waarom fluit een merel de hele dag?

Broedseizoen

Het broedseizoen van merels loopt van maart tot juli, met piekactiviteit in april en mei. Het vrouwtje legt meestal 4 tot 5 eieren, die ze alleen bebroedt gedurende ongeveer twee weken. Na het uitkomen worden de jongen nog een paar weken gevoed en verzorgd door beide ouders.

Conclusie: Waar maakt de merel zijn nest?

De merel is een veelzijdige vogel die zijn nest kan bouwen in diverse omgevingen, variërend van struiken tot bomen en zelfs grasvelden. De nestelgewoonten van merels zijn aangepast aan hun omgeving en bieden bescherming aan hun kwetsbare jongen tijdens het broedseizoen. Het observeren van deze prachtige vogels terwijl ze hun nest bouwen en hun jongen grootbrengen, is een waar genot voor natuurliefhebbers in Nederland.

Op zoek naar een nieuwe verrekijker?

Heb je nog geen goede verrekijker of ben je toe aan een nieuwe? Hier kun je de beste modellen bestellen.

Categorieën