Wat eet een merel graag?
Merel
Vogel-blog redactie
Merel
08/18/2023
1 min

Wat eet een merel graag?

08/18/2023
1 min

Merels zijn charmante en melodieuze tuinvogels die vaak in onze tuinen te vinden zijn. Als je van plan bent om merels naar je tuin te lokken, is het belangrijk om te weten wat ze graag eten. Door het juiste voedsel aan te bieden, kun je niet alleen hun aanwezigheid bevorderen, maar ook hun gezondheid ondersteunen.

1. Wormen en insecten

Een groot deel van het dieet van een merel bestaat uit wormen en insecten. Denk hierbij aan regenwormen, spinnen, larven, kevers en rupsen. Deze eiwitrijke voeding voorziet de merels van de nodige energie, vooral tijdens het broedseizoen wanneer ze jongen voeden.

2. Bessen en fruit

Naast insecten zijn merels ook dol op bessen en fruit. Vooral in de herfst en winter, wanneer insecten moeilijker te vinden zijn, kunnen bessen zoals lijsterbessen, bramen en appels een belangrijke voedselbron zijn voor merels. Zorg ervoor dat het fruit rijp en niet bedorven is.

3. Vogelzaad en noten

Hoewel merels voornamelijk insecteneters zijn, kunnen ze ook vogelzaad en noten waarderen. Zorg voor een mengsel van zonnebloempitten, havermout en stukjes ongezouten noten om merels aan te trekken. Plaats het zaad op een platform of voederplank om ze gemakkelijke toegang te geven.

Waarom fluit een merel de hele dag?

4. Brood en restjes

Hoewel brood niet de meest voedzame keuze is, kunnen merels af en toe wat stukjes brood of andere restjes eten. Het is echter beter om voedzamere opties aan te bieden om hun gezondheid te bevorderen.

5. Water

Naast voedsel is water essentieel voor merels. Zorg voor een ondiepe waterbron, zoals een vogelbad, waar ze kunnen drinken en badderen. Vers water is vooral belangrijk tijdens warme zomermaanden.

Conclusie: Wat eet een merel graag?

Door een gevarieerd aanbod van voedsel aan te bieden, kun je merels aantrekken en ze helpen gedurende het hele jaar gezond te blijven. Combineer insecten, bessen, fruit en voederzaad om aan hun diverse voedingsbehoeften te voldoen. Vergeet niet om ook schoon water beschikbaar te stellen. Met de juiste aandacht voor hun dieet en leefomgeving, kun je genieten van het gezelschap van deze prachtige vogels in je tuin.

Op zoek naar een nieuwe verrekijker?

Heb je nog geen goede verrekijker of ben je toe aan een nieuwe? Hier kun je de beste modellen bestellen.

Categorieën