Waar maakt een ekster zijn nest?
Tuinvogels - Alles over Tuinvogels in Nederland
Vogel-blog redactie
Tuinvogels - Alles over Tuinvogels in Nederland
03/04/2024
1 min

Waar maakt een ekster zijn nest?

03/04/2024
1 min

De ekster, een van de meest herkenbare en intelligente vogels in onze omgeving, staat bekend om zijn opvallende zwart-witte verenkleed en zijn vermogen om glimmende objecten te verzamelen. Maar waar maakt deze fascinerende vogel zijn nest?

Kenmerken van de Ekster

Voordat we ingaan op de nestbouw, is het belangrijk om enkele kenmerken van de ekster te begrijpen. Eksters behoren tot de familie van de kraaiachtigen en zijn zeer sociale en intelligente vogels. Ze hebben een breed dieet dat varieert van insecten en fruit tot kleine zoogdieren en afval, wat hen zeer aanpasbaar maakt aan verschillende omgevingen.

Locatie van het Nest

Eksters bouwen hun nesten het liefst in hoge bomen, vaak aan de rand van bossen of in grote tuinen en parken. Ze kiezen locaties die een goed overzicht bieden van de omgeving, wat hen helpt om roofdieren en andere gevaren in de gaten te houden. De aanwezigheid van waterbronnen en voldoende voedsel in de buurt is ook een belangrijke factor bij de keuze van een nestlocatie.

Bouw van het Nest

Het nest van de ekster is een indrukwekkende constructie, vaak gemaakt van takken en twijgen, en versterkt met modder. De binnenkant wordt zorgvuldig bekleed met zachtere materialen zoals mos, gras en soms zelfs dierlijke haren. Een uniek kenmerk van het eksternest is de koepelvormige structuur met een ingang aan de zijkant. Deze constructie biedt extra bescherming tegen weersinvloeden en roofdieren.

Tijd van het Jaar

De bouw van het nest begint meestal in het vroege voorjaar, rond maart of april, wanneer de temperatuur begint te stijgen. Het proces kan enkele weken duren, waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje betrokken zijn bij het verzamelen van materialen en het bouwen van het nest. De ekster gebruikt zijn nest niet alleen voor het leggen van eieren en het grootbrengen van jongen, maar ook als slaapplaats buiten het broedseizoen.

Dus: Waar maakt een ekster zijn nest?

Eksters zijn meesterlijke nestbouwers die hun nesten bouwen op locaties die veiligheid en toegang tot voedsel bieden. De hoge, goed gecamoufleerde nesten in bomen zijn kenmerkend voor deze intelligente vogels. Door hun aanpassingsvermogen en slimme bouwtechnieken kunnen eksters in uiteenlopende omgevingen overleven, wat bijdraagt aan hun succes als soort.

Affiliate-linkjes op Vogel-blog

Zoals je ongetwijfeld is opgevallen gebruiken we affiliate links op onze site, wat betekent dat we een kleine commissie kunnen verdienen bij aankopen via deze links, zonder extra kosten voor jou. Deze bijdrage helpt ons om kwalitatieve vogelinformatie te blijven delen.

Waar komen eksters op af?

Verrekijkers van Vogelbescherming

Categorieën