Waarom heet een Turkse tortel zo
Turkse Tortel
Vogel-blog redactie
Turkse Tortel
10/18/2023
1 min

Waarom heet een Turkse tortel zo?

10/18/2023
1 min

De Turkse tortel, ook wel bekend als Streptopelia decaocto, is een charmante vogel die veelvuldig wordt gezien in Nederland. De naam van deze vogelsoort roept echter vaak vragen op. Waarom wordt het de 'Turkse tortel' genoemd? In dit artikel duiken we in de geschiedenis en herkomst van deze naam om deze vraag te beantwoorden.

De Oorsprong van de Naam

De naam 'Turkse tortel' is eigenlijk een beetje misleidend. Deze vogel is niet oorspronkelijk afkomstig uit Turkije, maar zijn naam is gebaseerd op de ontdekkingsreizen van Europeanen in vroegere eeuwen.

In de 18e eeuw begonnen Europese ontdekkingsreizigers nieuwe vogelsoorten te identificeren en te categoriseren tijdens hun reizen naar verre landen. De Turkse tortel werd voor het eerst beschreven door Europese ornithologen die deze soort in Turkije tegenkwamen. De naam 'Turkse tortel' werd dus gegeven vanwege de locatie waar de vogel voor het eerst grondig werd bestudeerd en gedocumenteerd.

Kenmerken van de Turkse Tortel

De Turkse tortel staat bekend om zijn sierlijke uiterlijk en kenmerkende eigenschappen:

  • Verfijnde verentooi met grijze kleur en subtiele paarse tinten
  • Zwarte oogvlekken met een witte omlijning
  • Een karakteristieke, zachte koerende roep
  • Een vredelievende en sociale vogelsoort

De Verspreiding van de Turkse Tortel

Hoewel de naam is gebaseerd op Turkije, heeft de Turkse tortel een veel grotere verspreiding dan alleen dat land. Ze komen voor in een groot deel van Europa, Azië en Noord-Afrika. Ze gedijen goed in stedelijke omgevingen en zijn vaak te vinden in parken, tuinen en op het platteland.

Waarom heet een Turkse tortel zo?

De naam 'Turkse tortel' is ontstaan uit de geografische locatie waar Europeanen deze prachtige vogelsoort voor het eerst documenteerden. Hoewel de naam enigszins misleidend kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat deze vogels een gevarieerde verspreiding hebben en een waar genot zijn om te observeren in de natuur.

Op zoek naar een verrekijker? Dit zijn betrouwbare aanbieders van goede verrekijkers:

Categorieën