Waar is de ooievaar in de winter
Ooievaar
Vogel-blog redactie
Ooievaar
11/28/2023
0 min

Waar is de ooievaar in de winter?

11/28/2023
0 min

De ooievaar (Ciconia ciconia) is bekend om zijn seizoensgebonden migratie, waarbij hij de koude Europese winters ontvlucht voor warmere klimaten.

Migratiepatronen van de Ooievaar

Ooievaars verlaten Nederland in de herfst en beginnen aan een lange reis naar hun overwinteringsgebieden, gebruikmakend van thermiek om grote afstanden af te leggen.

Overwinteringsgebieden

Veel ooievaars overwinteren in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Sommige populaties kiezen echter voor dichterbij gelegen gebieden zoals Spanje en Portugal.

Leefomstandigheden en Activiteiten in de Winter

In hun overwinteringsgebieden zoeken ooievaars naar voedselrijke gebieden zoals wetlands, velden en soms zelfs stedelijke gebieden.

Terugkeer naar Nederland

In het vroege voorjaar beginnen de ooievaars aan hun terugreis naar Nederland, waar ze hun broedplaatsen opnieuw bezetten en zich voorbereiden op het broedseizoen.

Impact van Klimaatverandering op Migratie

Klimaatverandering beïnvloedt de migratiepatronen van ooievaars, met sommige vogels die kiezen om in mildere winters in Nederland te blijven.

Enthousiast geworden over vogels in Nederland? Denk dan eens na over vogelvoer in de tuin, een verrekijker voor het ontdekken en een vogelgids om te determineren.

Heeft een ooievaar vijanden?

Categorieën